Mounir is onderdeel van een hoger plan

februari 4, 2012 by dmh
Filed under: Geen categorie 

Voor mensen die weleens iets over Ajax schrijven, is het een absolute zegen dat de transfer van Mounir El Hamdaoui onlangs voor de zoveelste keer afketste. Zelfs wanneer je geen vleugje inspiratie hebt, is het doodeenvoudig om kladblokken vol te kalken met aan Mounir gewijde woorden. Dus wat dat betreft vind ik de gang van zaken niet eens zo vervelend.

Echter bereikte me laatst het bericht dat de werkelijkheid totáál anders is. Na een anoniem telefoontje, sprak ik af met ‘een man in een lange zwarte jas’ op De Toekomst. Toen ik het sportpark betrad, snelde er inderdaad een man, gehuld in dito jas en met een grote zonnebril op, mijn kant op. Hij begeleidde me naar zijn auto (Mercedes), we stapten in en reden al zwijgend in de richting van een bosrijke omgeving. De man in de zwarte jas bleek Mounir zelf. “Er zijn naast mijzelf maar drie mensen die over deze informatie beschikken,” vertelde hij. “Johan Cruijff, Frank de Boer en mijn zaakwaarnemer.”

Het bleek nogal druk in het bos dat Mounir als ideale bijpraatlocatie voor ogen had. Op een smal bospaadje liep een traag stel Nordic-walkers voor ons waar we nauwelijks langs konden. Toen we hen uiteindelijk inhaalden bleken het Peter R. de Vries en Willem Holleeder te zijn. Beiden wilden onze handtekeningen en met ons op de foto, maar daar hadden we even geen tijd voor. “Dan ren je meteen weer naar De wereld draait door, Peter,” merkt Mounir ad rem op. Na een kwartier lopen bereikten we een bankje waarop we plaatsnamen.

“Alle Ajax-supporters haten me, en dat begrijp ik heel goed,” begon Mounir. “Iedereen denkt ook dat De Boer en ik elkaar haten, maar het tegenovergestelde is waar, ik zweer het! Weet je wat mijn lievelingsgerecht is? Een balletje mayo… Meer hoef ik niet te zeggen toch? Daarnaast stond ik jarenlang naast hem op de camping, weliswaar in een olijfgroen tentje, maar we zijn in werkelijkheid heel close.” Ik trok een halve liter goedkoop pils open om enigszins tot bedaren te komen. “Maar waarom weet niemand dat dan?” was mijn vervolgvraag. “Ik zal het je uitleggen.”

‘Balletje-mayo-mounir’ gaat verder: “Toen Johan Cruijff vorig jaar zijn intrede deed, was het voor hem direct duidelijk dat het helemaal niet goed ging op De Toekomst. Dat was zijn focuspunt; daar moest het in eerste instantie anders. In samenspraak met Johan werd Frank de Boer benoemd als opvolger van Martin Jol en Frank zat direct op dezelfde lijn als Johan. Echter stuitten Johan en Frank direct op weerstand van de toenmalige directie, onder leiding van Van den Boog. Om Cruijff z’n plannen te realiseren moest er daarom op een onzichtbare manier worden geopereerd.”

“Omdat ik zo dik ben met Frank de Boer, vroeg Frank mij als eerste of ik die ‘spionrol’ op mij wilde nemen. Tja, voor mijn goede vrienden doe ik alles, dus ik twijfelde geen moment. Voorzichtigheid was echter geboden, want een kleine fout van één van ons zou de dekmantel compleet vernielen. Daarom kozen we voor een stappenplan. Als eerste zou De Boer mij niet meenemen naar Milaan, voor de Champions League-ontmoeting met AC Milan. Hij was nieuw als Ajax-trainer en zou het zogenaamd niet in mij zien zitten. Onzin natuurlijk, maar het was de perfecte eerste stap. Ik acteerde de gebeten hond en een – geacteerde – breuk tussen ons was een feit.”

“Let wel: al deze gebeurtenissen hadden de volledige goedkeuring van Johan Cruijff. Urenlang heb ik met hem gebeld over mogelijke acties of reacties. De Boer zette me veelvuldig op de bank, dus ik weer boos. Af en toe zeiden we tegen de pers een goed gesprek te hebben gehad en opnieuw te beginnen, onzin uiteraard. Toch was dat nodig voor de geloofwaardigheid. Ik maakte steeds minder deel uit van het eerste elftal en afgelopen zomer verbande Frank me naar Jong Ajax. Oftewel: ik kwam definitief op sportpark De Toekomst terecht; de plek waar Cruijff en De Boer veranderen willen doorvoeren. Stap één van ons stappenplan was gerealiseerd.”

“Om te laten lijken dat ik ontevreden was en weg wilde bij Ajax, hebben mijn zaakwaarnemer en ik contact opgenomen met diverse buitenlandse clubs. Die contacten waren echt. Vlak voor het zetten van de handtekeningen kwamen mijn zaakwaarnemer Sigi Lens en ik dan met de meest exorbitante extra eisen. Paar miljoentjes erbij hier-en-daar, autootje, zwembadje en ga zo maar door. Het grappige was, dat veel van die absurde eisen dikwijls ingewilligd werden. Dan zaten Sigi en ik gewoon onze lach in te houden. Lullig voor die clubs. Maar ik heb nu eenmaal alles voor Ajax over.”

“Die misgelopen transfers van mij leidden tot geacteerde frustratie bij Frank, die intern zijn onvrede uitte tegenover Danny Blind, Jeroen Slop en Henri van der Aat, die alle drie niets weten van het echte plan. Dat transfertrucje herhaal ik in de winterstop en dan zal de irritatie helemaal hoog oplopen, vooral binnenskamers, geloof mij. Slop en Blind zullen als een stel koekenbakkers worden neergezet. Dat zijn ze natuurlijk niet, alhoewel, zij dwarsbomen de Cruijff-filosofie, dus eigenlijk zijn ze het ook weer wel. Mijn geldwolfimago neem ik op de koop toe.” Ondertussen stond er een leeg sixpack naast me. Ik krijg nou eenmaal altijd dorst van het luisteren.

“Sturkenboom is de volgende waar ik mee aan de slag ga. Ik kon vorig jaar niet weten dat hij zou worden benoemd, dus we brainstormen nog over de aanpak. Wellicht dat ik publiekelijk de jeugdtrainers op De Toekomst ga prijzen. Sturkenboom maakt voor veel jeugdtrainers het werken onmogelijk momenteel, dus daarmee heb je ‘m al. Vervolgens zullen die trainers via de media melden dat ik goed in de groep lig, professioneel train en een goede jongen ben. Dat zijn dan de eerste signalen. Sturkenboom is trouwens aangesteld op voorspraak van Van Gaal, met wie ik bij AZ fijn gewerkt heb. Dus ook bij de komst van Van Gaal heb ik een dikke vinger in de pap.”

“Mijn positie eist z’n tol natuurlijk. Voorheen was donderdagavond altijd de vaste kaartavond van Frank en mij. Dan gingen we gezamenlijk naar kaartlokaal ‘De geile klaverjasser’. Biertje en een blokje kaas erbij. Echt oergezellig. Dat is er nu niet meer bij, want we mogen niet samen gespot worden. Tegenwoordig pokeren we samen online, al is dat qua gevoel toch anders. Mijn gebruikersnaam is ‘MouniertjeAFCA,’ omdat ik mijn clubgevoelens niet kan onderdrukken, bovendien zal niemand vermoeden dat ik erachter zit.”

“Binnenkort ga ik me trouwens wederom ziek melden. Veel wedstrijden zal ik vermoedelijk niet voor Jong Ajax gaan spelen. Als dat wel zo is dan zal daar een gedachte achter zitten. Zolang ik bij Ajax onder contract sta zal het niet rustig worden rondom mijn persoontje. Ik maak nu eenmaal deel uit van een hoger plan..”

Ik schud hem de hand en raap vijftien lege bierblikken van de grond op. “Als ik meer informatie heb laat ik het aan je weten,” zegt de Marokkaanse Ajax-held. “Maar heb het er met niemand over. Met niemand!” Ik beloof er met niemand over te praten, en ga mijn eigen weg. Mocht u op de hoogte willen blijven, dan weet u nu dus waar u zijn moet..

Herr Schültenbrau

Comments

Comments are closed.